Hyvän lokaation resepti - 4 ainesosaa

Hyvä kuvauspaikka on kuin lempivaate - toimii monessa tilanteessa ja parantaa itseluottamustasi. Mutta kuten vaatteiden valinnassa, ei uutta suosikkikuvauspaikkaa löydä välttämättä helposti. Mikä tekee kuvauspaikasta erinomaisen? Entä mikä erottaa mukiinmenevän ja loistavan kuvauspaikan (vinkki: erona ei ole paikassa otetusta kuvasta tykkääjien määrä, vaikka tämä voi parhaassa tapauksessa tulla sivutuotteena).

Valokuvaajalle kuvauspaikassa kiinnostavia asioita ovat muun muassa sijainti ja käytännölliset seikat, visuaalisesti kiinnostavat elementit ja näkymät, valo, ympäristön vaihtelevuus ja kuvauspaikan mahdollisuudet. Tarkastellaanpa näitä jokaista erikseen seuraavaksi.

Visuaalisesti kiinnostavat elementit

Löytäessäni uuden kuvauspaikan huomaan pulssini kiihtyvän ja pidätän hengitystäni. Kaivan kameran esiin, ja otan nopeasti muutamia kuvia ensimmäisistä vaikutelmistani. Myhäilen mielessäni, ja ajatuksiini alkaa vyöryä ideoita siitä, millaisia kuvia paikassa voisi ottaa.

Upea rantamaisema, puiden läpi siivilöityvä valo, rosoinen tiiliseinä tai hienot portaat ovat esimerkkejä visuaalisista elementeistä, jotka tekevät paikasta pysähtymisen arvoisen. Paikassa täytyy olla se jokin erityinen asia, joka kiinnittää huomion ja saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Seuraavaksi lähden tutkimaan kuvauspaikan kiinnostavimpia elementtejä eri suunnista. Mikä kuvakulma tuo aiheen esille parhaalla tavalla? Mistä suunnasta valo tulee kauneimmin? Mitä taustalla näkyy, jos siirryn kohteen toiselle puolelle?

Alkuinnostuksen jälkeen täytyy kuitenkin laskeutua takaisin maan pinnalle, ja arvioida paikan todelliset mahdollisuudet. Yllättävän ja silmää miellyttävän näkymän lisäksi tarvitaan muutakin, että paikka saa sijan kasvavassa kuvauspaikkakokoelmassani.

Valo

Yllättävää kyllä, valokuvaamisessa valolla on kohtuullisen suuri merkitys... Valo muotoilee, kiinnittää huomiota, häivyttää, luo perspektiiviä ja tunnelmaa. Valon ominaisuudet kuvassa ovat avainasemassa, ja valon käyttäytymisen oppiminen tietyssä paikassa vaatiikin tutkimista ja kokeilua.

Valoon kuvauspaikalla vaikuttaa itsestäänselvästi säätila. Jos aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, vaatii tämä kuvauspaikalta suojaa auringolta esimerkiksi rakennusten tai kasvillisuuden muodossa. Toinen vaihtoehto on, että kuvaat rohkeasti kirkkaassa auringonpaisteessa, ja käytät lisävaloa tai heijastinta vähentääksesi kovan valon aiheuttamien varjojen syvyyttä.

Pilvisellä säällä sen sijaan haaste on päinvastainen - tarvitaan jotain, joka tuo kuvaan kaivattua kolmiulotteisuutta ja kiinnostavuutta. Tähän sopivat hyvin kuvauspaikat, jotka tarjoavat kiinnostavia linjoja, toistuvia elementtejä tai kuvioita. Voit myös itse muuttaa valon luonnetta tuomalla kuvaan lisävaloa tai poistamalla liikaa valoa.

Joskus valo on läikikäs, joskus sataa tai on sumuista tai tuulista, ja nämä kaikki vaikuttavat valon käyttäytymiseen. Hyvä kuvauspaikka toimii muulloinkin kuin täydellisen harsopilven vallitessa juuri ennen aurngonlaskua - ja täydellisissä olosuhteissa se tarjoaa jotain aivan erityistä.

Kuvauspaikan vaihtelevuus

Kuvaustoimeksiantoja asiakkaille tehdessäni usein nousee esille asiakkaan omat ehdotukset kuvauspaikaksi. Ehdotetaan omalla takapihalla kukkivaa syreenipensasta tai läheistä merenrantaa, koska nämä näkymät antavat asiakkaalle elämyksen ympäristön kauneudesta. Mutta kuten jokainen kuviinsa koskaan pettynyt kuvaaja tietää, silmän ympärillään näkemän kauneuden muuntaminen hienoksi valokuvaksi saati hienoksi kuvasarjaksi ei ole aivan yksinkertaista.

Upeaan kuvakokonaisuuteen vaikuttaa paitsi yllä mainittu valo ja toki myös kameran käytön riittävä osaaminen, myös kuvauspaikan vaihtelevuus. Tämä on aloittelevien kuvaajien usein väheksymä ominaisuus kuvauspaikkaa valittaessa. Väheksytty ehkä sen vuoksi, että monipuolisuus ei itsessään tuo wow-efektiä kuviin, eikä yhden kuvan julkaisussa monipuolisuus pääse edes esille.

Haluan kuitenkin nostaa vaihtelevuuden yhdeksi hyvän kuvauspaikan kriteeriksi, sillä monipuolisuus on se, mikä tekee paikasta palaamisen arvoisen. Sen jälkeen kun ilmeisimmät näkymät on käyty läpi ja täydelliset auringonlaskukuvat poimittu, voi saapua samaan paikkaan uusin silmin. Miten toisin voisi tässä paikassa nähdä kuvan? Mitä muuta kiinnostavaa tämä ympäristö tarjoaa?

Paitsi että saat kuvamateriaalistasi paljon monipuolisempaa kuin yhteen näkymään keskittymällä, alat oppia paikan luonnetta syvällisemmin. Monipuoliset näkymät ja elementit kuvauskohteessa mahdollistavat sen, että voit kuvata paikassa moneen kertaan ilman, että yleisösi alkaa haukotella. Saat samasta paikasta irti monta eri tunnelmaa ja siirtymisessä paikasta toiseen ei kulu turhaan aikaa.

Paikan mahdollisuudet

Taiteellisten ja teknisten seikkojen ohella kuvaajan kannattaa pohtia myös paikan käytännöllistä merkitystä.

Käytännön seikkoihin liittyvät esimerkiksi paikan helppo- tai vaikeakulkuisuus, pysäköintialueet ja julkinen liikenne, korkeuserot, asutuksen tai esimerkiksi koulujen läheisyys, vuodenaikojen ja sään vaihtelun vaikutukset sekä palvelujen (kuten kahvilat/ravintolat ja wc:t) läheisyys.

Huomiosi kiinnittänyt kiinnostava elementti voi olla hyvin pieni tai se voi olla kokonainen panoraama. Kiinnostavan elementin koko määrittää näin ollen myös sitä, minkälaisia kuvia siellä mahdollisesti voisi toteuttaa. Hyvin pienet elementit sopivat alustaksi tai taustaksi koruille tai muille pienille esineille tai vaikkapa hyönteisten kuvaamiseen. Suuret, panoraamamaiset maisemat ovat omiaan luonnon taidekuvaamiseen tai esimerkiksi kuvatessa hääpareja, jotka näkyvät pienenä osana upeaa luontoa.

Erityisen monipuolisia kuvauspaikkoja löytyy esimerkiksi näistä kokoelmista:

Kartanonpuistot Espoo

Kartanonpuistot Helsinki


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.