Vuodenajat muuttavat tutun maiseman

Harva asia muuttaa paikkaa niin totaalisesti kuin vuodenajat. Paitsi tietenkin kauhakuormaaja tai katepillari. Luonnonäidin muutosprosessi tarjoaa kuvaajalle mahtavan mahdollisuuden löytää uusia puolia tutuista maisemista. Miltä näyttää vihreä puistomaisema, kun marraskuun monokromaattinen väritys ja sumu laskeutuvat sen ylle? 

Vuodenajat paaluttavat myös ajan kulkua konkreettisesti, ja saamme todistaa samana koetun ympäristön vähittäistä muutosta vuosittain. Lumipeite loihtii maiseman hetkessä tummasta vaaleaksi, synkästä raikkaaksi. Visuaalisuuden näkökulmasta tämä muutos tarjoaa kutkuttavia mahdollisuuksia. 

Aina ei ole mahdollista odottaa seuraavaan talveen tai syksyyn kuvan toteuttamiseksi ja asiakastöissä tämä on usein sula mahdottomuus, mutta silloin kun siihen on mahdollisuus, se kannattaa käyttää tarkoin. Minkälainen tunnelma tukisi kuvaa parhaiten? Minkä vuodenajan valo sopisi kohteelle?

Olen jo vuosia puolisuunnitellut mielessäni kuvasarjaa, jossa sama minimalistinen maisema on kuvattu eri vuodenaikoina. Kuvaprojektin pitkäjänteisyys ja täydellisen kuvauspaikan valinta on tähän asti jarruttanut suunnitelman toteutumista, mutta samalla se lupaa toteutuessaan ihanaa onnistumisen tunnetta. Se toimisi todisteena siitä, että olen toiminut maiseman todistajana vuoden ajan, tutkinut sen piirteitä ja arvostanut sen muutoksia. 

Erityisen hyvin ympärivuotiseen kuvaamiseen sopivat esimerkiksi näiden tuotteiden sisältämät kuvauspaikat:

Koivikot Espoo

Havumetsät ja havupuut Espoo 


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.